4 Haziran 2011 Cumartesi

380 MİLYON IŞIK YILLIK HARİTA

Astronomlar, 10 yılı aşkın yoğun bir çalışmanın ardından 380 milyon ışık yılı kapsamındaki bilinen evrenin 3 boyutlu haritasını tamamlamayı başardı.
İngiltere'deki Portsmouth Üniversitesi'nden Karen Masters, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 218. Amerikan Astronomi Cemiyeti konferansında yaptığı açıklamada, '2MASS Redshift Survey' (2MRS) adlı prroje 
ile 43 binden fazla galaksiyi katalogladıklarını belirtti. Uzayın, şu ana kadar yapılan en geniş ve kapsamlı haritasını elde ettiklerini kaydeden Masters, "Proje harika bir şekilde tamamlandı ve bilinen evrene yeni bir bakış açısı yakaladık. Ayrıca bu araştırmalara öncülük eden, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden 2010'da ölen John Huchra'nın mirasını da onurlandırmış olduk" dedi. Masters, dünya merkezli haritanın ortasında Samanyolu galaksisinin uzandığını kaydetti.
3 boyutlu harita için, gözlemleri bütün gökyüzünü kapsayacak şekilde Kuzey ve Güney Yarım Küre'ye yerleştirilen Arizona ile Şili'deki teleskopların, 1997 - 2001 yılları arasında çektikleri kızılötesi fotoğraflar kullanıldı. Elde edilen görüntülerin haritalandırılması 2010'a kadar sürdü.
Bilim insanları, 2MRS projesi'nin, Samanyolu galaksisinin ötesindeki pek bilinmeyen uzayı anlamada ve evrenin hayatımıza olan etkisini araştırmada önemli bir adım olduğunu belirtiyor. 3 boyutlu harita, ABD'nin Boston kentindeki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi ile Portsmouth Üniversitesi'nin ortaklığında hazırlandı. Araştırma ile 43 bin galaksi bünyesindeki 300 milyondan fazla nokta kaynak ve bir milyon geniş kaynak kataloglandı.
universe,space,2MASS Redshift Survey,astronomy,astrophysics,technology,science

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder